Sulęcińskie przedszkolaki przygotowały sałatkę jarzynową!
Innowacja pedagogiczna „Między Nożem a Widelcem”
Sałatki świata
Jedzenie sałatek jest doskonałym sposobem na zwiększenie ilości witamin i minerałów w naszej codziennej diecie. Większość warzyw oraz owoców zawiera bardzo dużo cennych witamin, dlatego sałatki uważane są jako podstawowy posiłek zdrowej diety. Przedszkolaki realizując moduł sałatki świata zobaczyły, jakie sałaki jedzą mieszkańcy niektórych krajów, np. w Grecji jest to sałatka wiejska, Niemcy – Kartofel salad, Włochy – Caprese. Sałatka może być dobrym dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub funkcjonować jako samodzielne danie.
Z myślą o jarzynowych witaminkach, grupa Skrzatów postanowiła zrobić wspólnie pyszną sałatkę jarzynową. Okazją do tego była wycieczka na pobliski ryneczek i zakupy u tutejszych gospodarzy. Po dokładnym umyciu rąk przedszkolaki przystąpiły do krojenia wcześniej ugotowanych przez panie kucharki warzyw. Dzieci w miarę możliwości samodzielnie kroiły, mieszały i doprawiały sałatkę jarzynową. Przygotowywanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji, podczas której przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.
Na koniec dzieci urządziły w sali prawdziwą sałatkową ucztę!
Tekst: Weronika Gaj
Zdjęcia na adres redakcji nadesłała Katarzyna Pawlik