Praca ESA TRUCKS Świecko
Home Aktualności z Sulęcina

Innowacja pedagogiczna „Między Nożem a Widelcem”

Sałatki świata

Jedzenie sałatek jest doskonałym sposobem na zwiększenie ilości witamin i minerałów w naszej codziennej diecie. Większość warzyw oraz owoców zawiera bardzo dużo cennych witamin, dlatego sałatki uważane są jako podstawowy posiłek zdrowej diety. Przedszkolaki realizując moduł sałatki świata zobaczyły, jakie sałaki jedzą mieszkańcy niektórych krajów, np. w Grecji jest to sałatka wiejska, Niemcy – Kartofel salad, Włochy – Caprese. Sałatka może być dobrym dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub funkcjonować jako samodzielne danie.

Z myślą o jarzynowych witaminkach, grupa Skrzatów  postanowiła zrobić wspólnie pyszną sałatkę jarzynową. Okazją do tego była wycieczka na pobliski ryneczek i zakupy u tutejszych gospodarzy. Po dokładnym umyciu rąk przedszkolaki przystąpiły do krojenia wcześniej ugotowanych przez panie kucharki warzyw. Dzieci w miarę możliwości samodzielnie kroiły, mieszały i doprawiały  sałatkę jarzynową. Przygotowywanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji, podczas której przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. 
Na koniec  dzieci  urządziły w sali prawdziwą sałatkową ucztę!

Tekst: Weronika Gaj

Zdjęcia na adres redakcji nadesłała Katarzyna Pawlik

 

Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Kwasy humusowe FLORAHUMUS