Bank SGB Sulęcin Bank SGB Sulęcin Bank SGB Sulęcin Bank SGB Sulęcin Bank SGB Sulęcin Bank SGB Sulęcin
Home Promowane

W dniach 2-3 czerwca 2017r. uczniowie 2 klasy Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie, Kinga Kowalska i Miłosz Olechnowicz pod opieką pani Beaty Janickiej wzięli udział w IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, który odbył się w Jachrance koło Warszawy.

To jeden z konkursów w cyklu „Kulinarny Puchar Polski”. Na świeżym powietrzu przy pięknej pogodzie 20 ekip kucharskich, (7 złożonych z uczniów szkół gastronomicznych i 13 zespołów profesjonalnych kucharzy), które przeszły przez kwalifikacje, walczyły ambitnie, aby stworzyć dania smaczne, piękne i oryginalne. Konkurs przebiegał na bardzo wysokim poziomie.

Praca Steinpol Rzepin
Praca Steinpol Rzepin
Praca Steinpol Rzepin
Praca Steinpol Rzepin

Na wykonanie skomplikowanych dań było zaledwie 90 minut. Szkolni mistrzowie podkreślali, że najważniejsze w sztuce kulinarnej jest czerpanie przyjemności oraz satysfakcji z zawodu. Przyznają, że było to dla nich wielkie przeżycie. Podpatrzyli jak pracują profesjonaliści z wykorzystaniem najnowszych technik gotowania, dekorowania, sposobów prezentacji dań. Nawiązali kontakty z najsłynniejszymi polskimi kucharzami, właścicielami renomowanych restauracji, którzy zaproponowali już im oferty stażów, praktyk, dalszego rozwoju, a w przyszłości pracy.

Osiągnęliśmy sukces, który był możliwy dzięki talentom, pomysłowości, wytrwałości uczniów, ale także wsparciu Rady Rodziców oraz dyrektora szkoły, pani Grażyny Sobieraj, która nieustannie inspirowała nas do twórczej pracy i podejmowania wyzwań. Rozpaliliśmy w sobie zapał kulinarnych aspiracji. Przed nami wspaniałe perspektywy zawodowe, które jak się okazuje są w zasięgu ręki.

Miłosz Olechnowicz
Kinga Kowalska

Praca Maszoński Logistic
Praca Maszoński Logistic
Praca Maszoński Logistic
Praca Maszoński Logistic
Reklama Sulęcin