Praca ESA TRUCKS Świecko
Home Promowane

W dniach 2-3 czerwca 2017r. uczniowie 2 klasy Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie, Kinga Kowalska i Miłosz Olechnowicz pod opieką pani Beaty Janickiej wzięli udział w IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, który odbył się w Jachrance koło Warszawy.

To jeden z konkursów w cyklu „Kulinarny Puchar Polski”. Na świeżym powietrzu przy pięknej pogodzie 20 ekip kucharskich, (7 złożonych z uczniów szkół gastronomicznych i 13 zespołów profesjonalnych kucharzy), które przeszły przez kwalifikacje, walczyły ambitnie, aby stworzyć dania smaczne, piękne i oryginalne. Konkurs przebiegał na bardzo wysokim poziomie.

Na wykonanie skomplikowanych dań było zaledwie 90 minut. Szkolni mistrzowie podkreślali, że najważniejsze w sztuce kulinarnej jest czerpanie przyjemności oraz satysfakcji z zawodu. Przyznają, że było to dla nich wielkie przeżycie. Podpatrzyli jak pracują profesjonaliści z wykorzystaniem najnowszych technik gotowania, dekorowania, sposobów prezentacji dań. Nawiązali kontakty z najsłynniejszymi polskimi kucharzami, właścicielami renomowanych restauracji, którzy zaproponowali już im oferty stażów, praktyk, dalszego rozwoju, a w przyszłości pracy.

Osiągnęliśmy sukces, który był możliwy dzięki talentom, pomysłowości, wytrwałości uczniów, ale także wsparciu Rady Rodziców oraz dyrektora szkoły, pani Grażyny Sobieraj, która nieustannie inspirowała nas do twórczej pracy i podejmowania wyzwań. Rozpaliliśmy w sobie zapał kulinarnych aspiracji. Przed nami wspaniałe perspektywy zawodowe, które jak się okazuje są w zasięgu ręki.

Miłosz Olechnowicz
Kinga Kowalska

Autor
Dostarczamy najnowszych informacji z Sulęcina i okolic w możliwie najkrótszym czasie. Zapraszamy także na nasz profil na facebooku.
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Kwasy humusowe FLORAHUMUS