Bank SGB Sulęcin Bank SGB Sulęcin Bank SGB Sulęcin Bank SGB Sulęcin Bank SGB Sulęcin Bank SGB Sulęcin
Home Szkoły

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!

Już od siedmiu lat, 8 listopada obchodzimy Dzień Śniadanie Daje Moc wspólnie ze szkołami z całej Polski.

Praca Steinpol Rzepin
Praca Steinpol Rzepin
Praca Steinpol Rzepin
Praca Steinpol Rzepin

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Również Polska wybrała tę datę.

Najważniejsze cele tej akcji:

  1. Zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka.
  2. Przyczynianie się do obniżenia poziomu niedożywienia dzieci w Polsce poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia.

Według badań (wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie firmy Danone i Banków Żywności: w blisko 40% klas 1-6 w polskich szkołach podstawowych są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania.

Prawie ćwierć miliona (220 tys.) dzieci szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu, – ok. 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce skarży się z powodu niedożywienia.

Według badania „Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków” przeprowadzonego w 2010 r. przez Centrum Badań Opinii Społecznej: co piąty Polak rezygnuje z codziennego jedzenia śniadania, dotyczy to zwłaszcza uczniów i studentów (40%).

Aż 20% osób poniżej 24 roku życia rezygnuje ze śniadania kilka razy w tygodniu, co szósty uczeń czy student je śniadanie tylko sporadycznie lub w ogóle go nie jada.

Jak widać, jest jeszcze dużo do zrobienia w zakresie zdrowego żywienia najmłodszych i młodzieży. Wierzymy, że nasz udział w  programie „Śniadanie daje moc” przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.

W naszej szkole 8 listopada odbywały się warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie uczestniczyli w pogadankach, dyskusjach oraz nauce przyrządzania zdrowego śniadania. Wiele dowiedzieli się na temat roli tego posiłku, zasad zdrowego żywienia, roli wody, owoców i warzyw. Zwracali uwagę  podczas przygotowania posiłków na higienę oraz na estetykę podawania potrawy. Mogli także zapoznać się z wieloma informacjami i ciekawostkami na temat odżywiania umieszczonymi na gazetce szkolnej.

 SP Trzemeszno

 

 

Napisz komentarz

Praca Maszoński Logistic
Praca Maszoński Logistic
Praca Maszoński Logistic
Praca Maszoński Logistic
Autor

Dostarczamy najnowszych informacji z Sulęcina i okolic w możliwie najkrótszym czasie. Zapraszamy także na nasz profil na facebooku.

Reklama Sulęcin