Praca ESA TRUCKS Świecko
Home Szkoły

Uczniowie Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych im Unii Europejskiej w Sulęcinie wzięli udział w warsztatach kulinarnych pt. „Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne” zorganizowanym przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. Warsztaty miały na celu rozpowszechnienie wiedzy na temat potraw regionalnych i tradycyjnych wśród młodego pokolenia oraz promocję zdrowego stylu życia.

Przygotowaliśmy potrawy związane z tradycyjną kuchnią regionalną w 3 kategoriach: potrawy z wieprzowiny, z drobiu oraz potrawy jarskie. Miały być nie tylko smaczne, ale także pięknie wyeksponowane. Twórczości i inspiracji nie brakowało znane przepisy poddaliśmy modyfikacji, a efekt tych działań okazał się oszałamiający. Dania przygotowane przez uczniów, zachwyciły komisję swą oryginalnością, pomysłowością, estetyką oraz wykwintnym smakiem. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody w postaci książek kucharskich.

Nasze kulinarne wytwory zostaną zaprezentowane podczas finału warsztatów na konkursie kulinarnym, który odbędzie się 15.12.2016r. w naszej szkole. Reprezentować nas będą : Filip Kaczorowski – uczeń technikum, który przygotuje polędwiczkę wieprzową ze szpinakiem oraz carpaccio z karmelizowanego buraka z żurawiną w sosie miodowo- musztardowym, Miłosz Olechnowicz- uczeń technikum, przyrządzi filet z kaczki, fondant z ziemniaków z jabłkiem pieczonym z cynamonem oraz puree z czerwonej kapusty oraz Aneta Hanebauer- uczennica zasadniczej szkoły zawodowej, zaprezentuje kolorową paprykę , pieczarki i ser mozzarella w cieście francuskim. Wszystko nie tylko smakowicie brzmi, ale także genialnie smakuje. Życzymy powodzenia, ciekawych inspiracji i kolejnych kulinarnych sukcesów.

Oliwia Ludwiczak
ucz. kl II Thżug

Autor
Dostarczamy najnowszych informacji z Sulęcina i okolic w możliwie najkrótszym czasie. Zapraszamy także na nasz profil na facebooku.
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Kwasy humusowe FLORAHUMUS