Między nożem a widelcem – przedszkolaki w kuchni
Grupa Skrzaty z Przedszkola nr 1 w Sulęcinie zrealizowała kolejny moduł innowacji pedagogicznej MIĘDZY NOŻEM A WIDELCEM – moduł VI Kuchnia wegetariańska i wegańska. Wszyscy znają ciasto marchewkowe, na pewno każdy słyszał też o cieście dyniowym oraz natrafili też na czekoladowe ciasto buraczane. Jednak przedszkolaki postanowiły upiec CIASTO POMIDOROWE. Jak się okazuje, pieczenie ciasta, to nie taka trudna sprawa. Szczególnie, gdy do pomocy jest tyle małych i zdolnych rąk. Według przepisu wspólnie z dziećmi połączyliśmy wszystkie składniki. Kiedy wszystko było gotowe włożyliśmy ciasto do rozgrzanego piekarnika. Na efekty naszej pracy czekaliśmy z niecierpliwością. Kiedy ciasto było gotowe odbyła się wspólna degustacja. Ciasto pomidorowe bardzo smakowało Skrzatom, z chęcią podchodziły po dokładkę.
Tekst: Weronika Gaj
Fot: Katarzyna Pawlik