Praca ESA Trucks Sulęcin
Praca ESA Trucks Sulęcin
Praca ESA Trucks Sulęcin
Praca ESA Trucks Sulęcin
Praca ESA TRUCKS Świecko
Home Aktualności z Sulęcina

„Za oknami pada deszcz,
jest chłodno, brzydko, ciemno, wieje wiatr,
a tu taka piękna atmosfera”

Tymi słowami Pan Henryk Kragul już na wstępie podsumował istotę wczorajszego wydarzenia, podkreślając jego refleksyjną duszę i sentymentalny charakter.

24 listopada 2017r. smakosze dobrego wina i swojskich wyrobów zebrali się by wspólnie w Klubie u Bulka, rozkoszować się smakami jesieni. Kolorowe dżemy i owocowe nalewki swoją prezencją i zapachem pobudzały zmysły niejednego gościa. Celem spotkania oprócz integracji miłośników owych specjałów było wyłonienie tych, które szczególnie przypadły kubkom smakowym jury.

Komisja w skład której wchodzili: przewodniczący Henryk Kargul oraz Grzegorz Ziołek i Artur Tutka, po degustacji konkursowych próbek dostarczonych do siedziby organizatora, wytypowała w kategorii trunków spośród 31 win i 47 nalewek aż czterech zwycięzców. Oto oni:

W grupie nalewek:

I miejsce – Leszek Kucharczak za nalewkę z czarnej porzeczki & Grażyna Kaźmierczak za nalewkę z derenia
II miejsce – Halina Szejner za nalewkę z aronii
III miejsce – Mariola Kozakiewicz-Nikodem za nalewkę z pigwy

Wyróżnienia w tej kategorii otrzymali:
Edward Leszczyłowski za nalewkę z czarnej porzeczki i agrestu
Józef Wincenciak za nalewkę z wiśni
Leszek Kucharczak za nalewkę z wiśni
Mariola Kozakiewicz-Nikodem za nalewkę z jabłek

W grupie wina:

I miejsce – Leszek Kucharczak za wino z czarnej porzeczki
II miejsce – Daniel Piechowiak za wino z ciemnego winogrona
III miejsce – Daniel Piechowiak za wino z białego winogrona

Wyróżnienia:
Radosław Nikodem za wino wieloowocowe
Edyta Tadeusz za wino z wiśni

W kategorii „Przetwory” została powołana niezależna komisja, która dnia 22 listopada 2017r zebrała się by spośród 20 różnych kolorowych słoików wyłonić najlepszą trójkę.
W skład komisji wchodziły: Wiesława Domagała, Irena Ejchart, Irena Dzierżyńska.

Na podium plasowały się następująco:

I miejsce – Teresa Leszczyłowska za dżem z pigwy, jabłka, pomarańczy i cytryny
II miejsce – Anna Dominik za konfiturę z wiśni
III miejsce – Grażyna Dobrowolska za dżem z jeżyn & Eugenia Ślaska za dżem z truskawek

Równorzędne wyróżnienia otrzymali:
Urszula Urbaniak za dżem z malin i malino- jeżyn
Iwona Kaszuba za dżem z czarnej porzeczki i agrestu
Edward Leszczyłowski za dżem z derenia

Na zwycięzców czekały nagrody w postaci sprzętów AGD, walizek i tekstyliów. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz drobne upominki.

To już siódma z kolei edycja Wieczoru Dobrych Smaków. Prowadzący potwierdzili organizację podobnego eventu w listopadzie 2018r., licząc na to, że wraz z nowym rokiem rodowici smakosze ponownie spotkają się w murach Sulęcińskiego Ośrodka Kultury by wspólnie skosztować wzajemnych specjałów.

Kinga Wieczorek

Autor
Dostarczamy najnowszych informacji z Sulęcina i okolic w możliwie najkrótszym czasie. Zapraszamy także na nasz profil na facebooku.
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Kwasy humusowe FLORAHUMUS