Jesienny wieczór dobrego smaku 2023
18 listopada w holu sulęcińskiej biblioteki odbył się niezwykle klimatyczny wieczór. W tym dniu od godziny 18.00 odbywał się „Wieczór dobrego smaku”. Mieszkańcy Sulęcina i okolic mogli zaprezentować swoje przetwory, wina czy nalewki.
To już 12 edycja tego wydarzenia. Kilkunastu wystawców zaprezentowało smakowite przetwory z wiśni, porzeczek czy aronii. W ten niesamowity wieczór można było przyjść i skosztować tych smakowitości orz porozmawiać z wystawcami. Podsumowano też wyniki konkursu na najsmaczniejsze przetwory. I tak w poszczególnych kategoriach wygrali:
KATEGORIA WINA:
I miejsce – Przemysław Kuroś za wino z czerwonych winogron z aronią
II miejsce – Beata Zimnowoda za wino z ciemnych winogron
III miejsce – Mariusz Kaniuczok za wino z czarnej i czerwonej porzeczki
Oraz równorzędne wyróżnienia:
– Ewa Mikuta-Kuroś za wino z czerwonych winogron z aronią
– Roman Kołodziejski za wino z czeremchy
KATEGORIA NALEWKI:
I miejsce – Józef Wincenciak za nalewkę z czarnej porzeczki
II miejsce – Józef Wincenciak za nalewkę z wiśni
III miejsce – Edyta Tadeusz za nalewkę z wiśni
Oraz równorzędne wyróżnienia:
– Jolanta Kozieł za nalewkę z mięty
– Eugenia Ślaska z nalewkę z wiśni
KATEGOIA PRZETWORY:
I miejsce – Monika Wojniusz za dżem z pigwy
II miejsce – Monika Wojniusz za dżem z brzoskwiń
III miejsce – Edward Leszczyłowski za dżem z pigwy, jabłka i cytryny.
Całość wieczoru uświetnił występ solistek Studia Piosenki SOK.
KP
fot. A. Pawlik