Jesienny Wieczór Dobrego Smaku 2016 – wyniki
Wczorajszy wieczór w klubie U Bulka upłynął w klimacie domowych trunków i przetworów, a to wszystko w ramach 6. edycji Jesiennego wieczora dobrego smaku. Lokalni amatorzy wytwarzania własnych smakołyków przygotowali ponad 90 przysmaków, które stanęły do walki w specjalnym konkursie zorganizowanym przez Sulęciński Ośrodek Kultury.
Zanim przystąpiono do wyczekiwanego ogłoszenia wyników, wieczór zainaugurował muzyczny akcent w postaci mini-koncertu w damskim wykonaniu, który wprowadził zgromadzonych w odpowiednią atmosferę. Kolejnym elementem było przemówienie zastępcy burmistrza, Iwony Walczak, a następnie przestąpiono do wyłonienia laureatów w poszczególnych kategoriach.
Komisja w składzie: Henryk Kargul (przewodniczący), Tadeusz Pietrucki, Witold Wasylków i Artur Tutka w kategorii „Trunki”, w ramach której wpłynęło 69 butelek, w tym 37 win i 31 nalewek zadecydowała następująco:
Grupa Nalewki:
I miejsce: ex aequo Irena Dzierżyńska oraz Grażyna Dobrowolska za nalewki z aronii.
II miejsce: Joanna Goczewska za nalewkę z pigwowca.
III miejsce: Leszek Kucharczak za nalewkę z aronii.
Wyróżnienia: Jolanta Kozieł za nalewkę z truskawek z nutką mięty oraz Leszek Kucharczak za likier z kwiaty czarnego bzu.
Grupa Wina:
I miejsce: Alicja Świątek za wino z aronii,
II miejsce: Przemysław Kuroś za wino z jabłek,
III miejsce: Leszek Kucharczak za wino z czarnej porzeczki,
Wyróżnienia: Michał Nazwalski za wino z dzikiej róży, Henryk Redetzki za wino z winogrona czerwonego oraz Roman Kołodziejski za wino z tarniny.
Z kolei, do kategorii „Przetwory”, do której trafiło 26 słoików przysmaków powołano odrębną komisję w składzie: Eugenia Terech, Wiesława Domagała, Irena Ejchart oraz Anna Kochańska, która to podjęła następujące decyzje:
I miejsce: Anna Dominik za konfiturę z wiśni.
II miejsce: Helena Kmieć za dżem truskawkowo-czereśniowy.
II miejsce: Grażyna Dobrowolska za dżem wiśniowy.
Wyróżnienia: Edward Leszczyłowski za konfiturę wiśniowo-papierówkową oraz Anna Dominik za dżem malinowo-jeżynowy.
Bardzo miłym urozmaiceniem był fakt, iż nagrody rzeczowe oraz dyplomy otrzymali nie tylko zwycięzcy i wyróżnieni, ale także wszyscy pozostali uczestnicy konkursu.
Po ogłoszeniu wyników, zgromadzeni – przy akompaniamencie nastrojowej muzyki i w blasku świec oraz ozdób z liści charakterystycznych dla tej pory roku – przystąpili do degustacji przygotowanych rarytasów w postaci dżemów, konfitur, win i likierów, w których z całą pewnością można było poczuć wyjątkowy smak jesieni.
Wszystkim nagrodzonym oraz wyróżnionym serdecznie gratulujemy oraz już teraz zachęcamy do udziału w przyszłorocznej edycji konkursu!
Maciej Zacharczuk
fot. M. Dębowski