Praca ESA TRUCKS Świecko
Home Aktualności z Sulęcina

29 marca 2017 r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym odbyło się wielkie gotowanie, które wpisało się jako stała i „smaczna” tradycja Ośrodka. Każdego roku, w ramach Szkolnych Dni Promocji Zdrowia uczniowie przygotowują zdrowe potrawy, na których degustację zapraszają znamienitych gości. Tegoroczne kucharzenie zrealizowane zostało w ramach projektu „(O)twórzMY wspólny świat!”, który otrzymał dofinansowanie ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. „Wiosenna degustacja zdrowych potraw” była jedną z form rzeczywistej i aktywnej integracji młodych pełno- i niepełnosprawnych Sulęcinian – uczestników projektu, ich opiekunów oraz lokalnej społeczności.

Uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Sulęcinie i uczniowie sulęcińskich szkół: Szkoły Podstawowej im. Polskich Olimpijczyków, Gimnazjum im. Jana Pawła II, I Liceum Ogólnokształcącego, Zespołu Szkół Licealnych Zawodowych im. Unii Europejskiej, łącznie ponad 70 osób w czasie 6-godzinnych warsztatów przygotowali zdrowe potrawy. Do kulinarnych zmagań zaproszono panią Izabelę Kościółek – profesjonalnego kucharza oraz uczniów kształcących się w tym zawodzie z ZSLiZ w Sulęcinie, którzy kierowali i nadzorowali gotowanie. Uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na 7 grup, w których przygotowali zdrowe potrawy, w tym: Makaron razowy z pesto, Guacamole, Szaszłyki owocowe, Zielony owocowo-warzywny koktajl, Muffinki marchewkowe, Pastę z makreli z twarogiem, Pastę humus, Owsiane ciasteczka, Batony zbożowe, Granolę z owocami oraz Tortillę z warzywami i łososiem. Dzień wcześniej, uczniowie SOSW wspólnie z nauczycielami wypiekli chleby na żytnim zakwasie i razowe bułeczki przeznaczone do degustacji. Kulinarną integrację uczestników warsztatów śledziła dziennikarka Radia Zachód pani Monika Iłowska-Walkowiak, której relację obejrzeć i usłyszeć można na stronie internetowej: http://www.zachod.pl/radio-zachod/serwis-informacyjny/wiadomosci/smacznie-zdrowo-i-radosnie-czyli-integracyjne-warsztat-gotowania/.

Po radosnej i smacznej współpracy uczestnicy warsztatów udali się do centrum miasta, aby podzielić się z mieszkańcami Sulęcina swoimi kulinarnymi osiągnięciami. Po powrocie do Ośrodka, młodzi adepci sztuki kucharskiej oraz Dyrektor SOSW pani Danuta Malinowska i Wicestarosta panem Tomasz Prozorowicz wraz z przedstawicielami sulęcińskich mediów degustowali sporządzone potrawy oraz wymieniali swoje kucharsko-kulinarne i smakowe wrażenia.

Warto nadmienić, iż tego dnia wszyscy uczniowie Ośrodka i nauczyciele w radosnej i twórczej atmosferze przygotowywali zdrowe przekąski , co jak najbardziej wpisuje się w działania Szkoły Promującej Zdrowie, którą od wielu lat jest Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy.

Organizatorzy dziękują wszystkim osobom zaangażowanym w realizację warsztatów oraz mieszkańcom Sulęcina za udział w degustacji.

Aneta Michalska

Autor
Dostarczamy najnowszych informacji z Sulęcina i okolic w możliwie najkrótszym czasie. Zapraszamy także na nasz profil na facebooku.
Niemiecki Sulęcin korepetycje
Niemiecki Sulęcin korepetycje
Niemiecki Sulęcin korepetycje
Niemiecki Sulęcin korepetycje
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Spływy kajakowe lubuskie
Kwasy humusowe FLORAHUMUS